Новини от Горна Оряховица

Със 750 000 лв. строят приют за бездомни хора в Горна Оряховица

четвъртък-24.11.2016г. - от - в.Борба

ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИ ХОРА ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПО ПРОЕКТА НА ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“, който е включен в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, информира кметът инж. Добромир Добрев. Той подчерта, че тази социална услуга ще е единствената на територията на Великотърновска област, като само още три български града са заложили в своите инвестиционни програми такива приюти.

„Всички знаем, че с настъпването на зимните месеци има остра нужда от такъв приют, където да се настаняват лица с неясен статут. Винаги през зимата имаме проблем с такива хора. Ние сме транспортен възел, много хора пътуват от различни градове и потокът е голям. С изграждането ще предоставим жизненоважна услуга за общината и областта. Подчертавам, че това не е приют за бежанци, концепцията ни е още от 2013 г., преди бежанската криза“, бе категоричен управникът на железничарския град. Приютът ще е с капацитет 15 души, които ще се настаняват за не повече от 3 месеца до изясняване статута им от съответните институции. Той ще се намира в кв. „Пролет“ на мястото на бившето IV основно училище. Сградата ще е чисто нова, на два етажа, с около 600 квадрата разгъната застроена площ. На първия етаж ще бъдат обособени голяма дневна, приемен център, лекарски кабинет, трапезария с кухненски бокс, а на втория етаж ще се намират спалните помещения. Седем от тях ще са за по двама души, а едно – за един човек, ако става дума за спешен или по-тежък случай. В приюта ще се разкрият 7 работни места – управител, лекар, психолог, кухненски работници и т. н., като впоследствие общината ще кандидатства тези работни места да са постоянни и да бъдат делегирана държавна дейност. Сградата ще бъде адаптирана и за хора в неравностойно положение, тъй като ще разполага с асансьор, рампи и помещения за улеснен достъп на лица с увреждания. Стойността на приюта е за почти 750 000 лв., като 23 000 лв. от тази сума ще бъдат осигурени от общинския бюджет. 85% от останалите пари са от Европейския фонд за регионално развитие във вид на безвъзмездна финансова помощ, а другите 15% са национално съфинансиране. Продължителността на проекта е 30 месеца, като приютът трябва да бъде завършен най-късно до 15 март 2019 г. Изграждането му е всъщност един от четирите подписани договора по инвестиционната програма на кметството, в рамките на която за следващите три години в Община Горна Оряховица ще бъдат инвестирани в инфраструктура над 20 млн. лв. В момента по проекта са обявени обществените поръчки за строителството на самата сграда, за строителен и авторски надзор. Очакванията са към края на януари да бъдат сключени всички договори и строителството да стартира.

Полицията ще е една от институциите, които ще констатират, че съответното лице за настаняване е бездомно и с неизяснен статут, каза още кметът на Горна Оряховица. С друг проект през следващата година в общинския център започва изграждането на 30 социални жилища, подчерта инж. Добрев. Той призна, че кметството не разполага със статистика колко точно са хората без дом и самоличност в общината и областта. Приютът може да се окаже и недостатъчен, но кметството работи и с неправителствени организации по проблема, а друг подобен център за бездомни хора е Адвентистката църква в Горна Оряховица.

Елена ЧАМУРКОВА в.Борба

Със 750 000 лв. строят приют за бездомни хора в Горна Оряховица

Реклама в Gorna.bg

 

Информация за община Горна Оряховица

Държава: България
Община: Горна Оряховица
Област: Велико Търново
Кмет: инж. Добромир Добрев
Население: 34,677
Площ: 318кв.км

Прогноза за времето в Горна Оряховица

Реклама в Gorna.bg

 

Актуални новини от Горна Оряховица

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

четвъртък-09.08.2018г. - от - Рени Първанова

Служители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват тежко криминално престъпление.

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Предвидено е проектът да продължи 16 месеца, като подкрепата за осигуряване на заетост ще бъде за период от 12 месеца.

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

сряда-05.04.2017г. - от - в.Борба

Илияна Якова не спира да вярва, че един ден ще се върне здрава в училището