Новини от Горна Оряховица

Докторите с „бебето във фризера“ отиват на съд!

сряда-04.05.2011г. - от - БЛИЦ Здраве

Тримата медици от Горна Оряховица са обвинени от прокуратурата по друг случай


Трима от лекарите, станали известни след случая с “бебето във фризера”, все пак отиват на съд. Докторите продължават да работят в болницата в Горна Оряховица. Обвинените са завеждащият на родилно отделение д-р Димитър Сотиров, акушер-гинекологът Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Велико Търново.

Тримата медици са обвинени обаче за друг случай. Става дума отново за починало новородено, като обвинението е, че поради лекарска небрежност са причинили смъртта на недоносено бебе през 2009 г.

Тримата лекари Сотиров, Лазаров и Гецова станаха популярни в края на миналата година, след като вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в Народното събрание тайно записани разговори между тях и обяви, че са умъртвили умишлено бебето на 17-годишната родилка Боряна Георгиева. Записите, които Цветанов оповести тогава, шокираха и депутати, и обществото. Първоначално шефът на АГ-отделението д-р Димитър Сотиров, д-р Стефан Лазаров, който е израждал бебето, и неонатологът д-р Катя Гецова бяха арестувани по сигнал на майката, а после - освободени без обвинения. От записите и твърденията на министър Цветанов стана ясно, че докторите са отговорни за смъртта на живороден плод, тъй като дори оставили бебето във фризер, докато издъхне. Според петорна съдебномедицинска експертиза обаче плодът е бил мъртъв още при раждането. От прокуратурата

продължават да чакат пети месец

изводите от повторната експертиза, за да преценят по-нататъшните действия по досъдебното производство.

Сега в новия обвинителен акт срещу медиците пише, че на 1 юли 2009 г. те са проявили небрежност при изпълнение на служебните си задължения, което е довело до смъртта на недоносено момченце. То е родено със секцио от 39-годишната Стела Добрева от Дебелец. Обвинението срещу тримата горнооряховски лекари е повдигнато на базата на две тройни съдебномедицински експертизи, направени в “Александровска болница”. Ако обвинението докаже тезата си и медиците бъдат признати за виновни, могат да получат наказание от 1 до 6 години затвор.

Майката Стела Добрева е била приета в болницата на 29 юни 2009 г. Бременността й се водела рискова заради възрастта и е наблюдавана от д-р Сотиров. При приема на жената е установено, че има

изтичане на околоплодна течност

заради пукнат мехур. Родилката имала повишени стойности на левкоцитите в кръвта и лекарят взел решение да бъде направена операция.

На 1 юли в 8,35 ч. след секцио се родило живо момченце с тегло 1800 г и височина 43 см. Бебето изплакало веднага и всички първоначални изследвания били добри. С грижите за недоносеното се заела педиатърката д-р Гецова. То било поставено в кувьоз на кислород. Час след раждането обаче детето започнало да посинява. Д-р Гецова се обадила в Търново да поиска консултация с неонатолог. Бебето било закарано в специализираното отделение в старопрестолния град, където му направили изследвания. Станало ясно, че има колапс на десния бял дроб и хиелинно-мембранна болест. Лекарите във Велико Търново направили спешна консултация с републиканския консултант по неонатология, който потвърдил съмненията за пневмоторакс. Повикан бил и екип от плевенската болница. Междувременно състоянието на недоносеното бебе се влошавало и то починало вечерта на 1 юли.

Експертизите, назначени за смъртта на Николай, са констатирали, че д-р Сотиров и д-р Лазаров не са направили нужното микробиологично изследване. Не са били изследвани и сърдечните тонове с акушерски монитор. Трима съдебни лекари са категорични, че гинеколозите са избързали със секциото. Те трябвало да изпратят родилката в болница с необходимата апаратура за недоносени. Според вещите лица д-р Гецова не е направила стимулиране на белите дробове на бебето преди раждането му. Лечението, приложено от неонатоложката след раждането, не било адекватно.

Делото тепърва стартира и в неговия ход ще се доказва вината на медиците. За момента те отказват коментар по случая.

 

Източник: БЛИЦ Здраве

 

Докторите с „бебето във фризера“ отиват на съд!

Реклама в Gorna.bg

 

Информация за община Горна Оряховица

Държава: България
Община: Горна Оряховица
Област: Велико Търново
Кмет: инж. Добромир Добрев
Население: 34,677
Площ: 318кв.км

Прогноза за времето в Горна Оряховица

Реклама в Gorna.bg

 

Актуални новини от Горна Оряховица

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

Полицията разследва убийство в Лясковец, има задържан

четвъртък-09.08.2018г. - от - Рени Първанова

Служители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват тежко криминално престъпление.

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Предвидено е проектът да продължи 16 месеца, като подкрепата за осигуряване на заетост ще бъде за период от 12 месеца.

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

сряда-05.04.2017г. - от - Дарик

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

Ученици от цял свят събират пари за лечението на своя учителка от Горна Оряховица

сряда-05.04.2017г. - от - в.Борба

Илияна Якова не спира да вярва, че един ден ще се върне здрава в училището